Wat je moet weten over therapie bij psychologen

Waar zijn psychologen eigenlijk voor?

Psychologen helpen je bij die momenten in je leven dat je er zelf even niet meer uitkomt. Om welke reden dan ook. Situaties die je overkomen en zo overweldigend zijn dat je ze maar moeilijk een plek kunt geven. Of gevoelens die van binnen komen: van onbehagen, lusteloosheid of ‘jezelf kwijt zijn’. Je komt er alleen en met je dierbaren niet uit. Welnu, dán kunnen psychologen uitkomst bieden. Je kunt je huisarts vragen of die er een kan aanbevelen, je kunt ook zelf op zoek gaan.

Wat gaat een psycholoog eigenlijk doen?

Om te beginnen kijkt een psycholoog wat er aan de hand is – de diagnose. Zo’n diagnose bestaat uit drie delen:

  1. wat is er aan de hand?
  2. waar wil je uitkomen?
  3. hoe komen we daar?

De hulp die we bieden heet ‘kortdurende en klachtgerichte psychologische hulp’ – dat wil zeggen dat alles er op gericht is je weer snel op de rails te krijgen. Spreekt het behandelvoorstel je aan, dan gaan we aan de slag. Een beetje afhankelijk van de persoon en de aard van de klachten duurt een gemiddelde therapie 5 tot 10 gesprekken. Een individueel gesprek duurt meestal een uur.

Wat kan ik verwachten?

In veel gevallen is je klacht verdwenen na de behandeling. In sommige gevallen is de klacht niet helemaal weg, maar weet je hoe je er mee om moet gaan en heb je handvatten gekregen om er zo weinig mogelijk last van te hebben. De meeste mensen voelen zich na een psychologische behandeling beter dan ervoor. Ze geven aan meer zelfvertrouwen te hebben, een andere kijk op de problemen, betere sociale contacten, een andere manier van praten of de partners begrijpen elkaar beter.

Contact met Psycholoog Eindhoven

Heb je nog vragen over psychologen of wil je weten of jouw hulpvraag kan worden ingevuld? Bel voor een afspraak of stuur even een  mailtje naar praktijk Psycholoog Eindhoven.