Angstklachten behandeling bij Psycholoog Eindhoven

Gewone angst versus angststoornis

Bang zijn is belangrijk. Het is een gezonde reactie waarmee je jezelf op scherp zet. Als je op straat ineens in een gevaarlijke situatie terecht komt bijvoorbeeld. Dat is angst voor dingen die van buiten komen. Maar je kunt ook bang of angstig van binnen zijn. Bang om alleen gelaten te worden bijvoorbeeld of bang om iets niet goed te doen. Ook die angst is natuurlijk en nuttig.

Soms echter beheerst je angst je leven. En dan is het niet meer goed of gezond. Je bent zo bang dat je er dingen voor laat, dat het je beperkt. Die angst is zeker geen aanstellerij, de beleving van de angst is meer dan echt. Maar het zou fijn zijn als je je je niet zo hoefde te voelen.

1 op de 8 Nederlanders lijdt aan een angststoornis

Je bent niet de enige. Psychische klachten waar angst deel van uitmaakt, komen vaak voor. In de regel ontstaan de klachten geleidelijk; de grens schuift steeds een stukje op. Onmerkbaar, tot plots blijkt dat het uit de hand gelopen is. Je gaat de deur helemaal niet meer uit, staat urenlang deuren of gas te controleren of je handen te wassen.

Gevolgen van een angststoornis

Uiteindelijk kan een angststoornis ervoor zorgen dat je je werk, interesses en bezigheden verliest en zo heel erg eenzaam wordt. Je schaamt je voor wat je doet en voelt je schuldig tegenover je omgeving. Tegelijkertijd zie je geen manier om het anders te doen.

Hoe gaat Psycholoog Eindhoven je helpen?

Om te beginnen onderzoeken we wat voor soort angst jouw leven beheerst. Afhankelijk daarvan stellen we een behandeling voor die bestaat uit:

  • het vinden van de oorzaak van de angst;
  • het koppelen van deze angst aan mogelijke gebeurtenissen;
  • terugdringen van mogelijke chronische overbelasting.

We werken met gedragstherapie. We leren je hoe je lichamelijke reacties kunt herkennen. Deze reacties zijn te beïnvloeden door ademhalingsoefeningen en andere oefeningen.

Afhankelijk van jouw situatie doorbreken we bepaalde patronen zoals: vermijdingsgedrag, drinkgedrag, gebruik van sederende middelen, hard werken, vluchten in dagdromen.

Een aantal angststoornissen beschreven:

Gegeneraliseerde angststoornis

Je maakt je voortdurend zorgen over allerlei dagelijkse dingen en voelt je daardoor rusteloos, opgejaagd en nerveus. Als voorbeeld: je maakt je nodeloos zorgen om financiële zaken, terwijl er geen geldproblemen zijn. Of je bent bezorgd om dingen die zouden kunnen gebeuren, maar waarvoor geen directe aanleiding is: ziekte, ongeval of overlijden.

De gegeneraliseerde angststoornis brengt mensen vaak in een isolement. Directe hulp vanuit de omgeving is moeilijk, omdat je vaak alleen staat of geen werk hebt.

Dwang of obsessieve compulsieve stoornis

Dit zijn angsten die ontstaan door de gedachten en gevoelens of door gewaarwordingen in je lichaam, zonder dat daar een duidelijk aanwijsbare oorzaak voor is. Alsof het “zomaar” van binnen gebeurt.

Er zijn twee soorten:

  • de obsessies (dwanggedachten)
  • de compulsies (dwanghandelingen)

Bij obsessies(dwanggedachten) heb je nare negatieve gedachten. Die nemen je zodanig in beslag genomen dat je er als het ware door verlamd raakt en eigenlijk niet meer normaal kan functioneren.Dwanggedachten zijn voor je omgeving nauwelijks te herkennen, ze spelen zich vanbinnen af. Het is daarom moeilijk voor hen om hulp te bieden.

Bij compulsies (dwanghandelingen) gaat het om bepaalde handelingen, die steeds uitgevoerd moeten worden. Eén van de meest voorkomende dwanghandelingen is het alsmaar moeten poetsen (smetvrees) en wassen (wasdrang). Daar kun je dagelijks uren aan besteden en zo krijgen andere zaken, zoals partner of gezin, onvoldoende aandacht. Je bent gevangen in het ritueel van de dwanghandeling.

De fobie

Een gerichte angst voor bepaalde dingen, dieren of situaties. Die angst kan samen gaan met heftige lichamelijke reacties en paniekgevoelens. Je weet wel dat het gevaar niet reëel is maar de angst wint het van het gezonde verstand.

Een fobie gaat vrijwel altijd samen met vermijdingsgedrag: als je fobisch bent ga je de situaties uit de weg waarin je de angst hebt meegemaakt of waarin je vreest de angst te voelen. Daardoor word je belemmerd in het dagelijks functioneren.

Met een fobie heb je meestal ook last van verwachtingsangst: alleen al bij de gedachte dat je in een beangstigende situatie zult komen, heb je last van de angstklachten, angst voor de angst zeg maar.

Vliegangst

Meer weten over vliegangst? Lees meer hierover op psyned.nl, Hoe omgaan met vliegangst?

Meest voorkomende fobieën:

  • hoogtevrees
  • angst voor grote en/of kleine ruimtes
  • angst voor dieren, insecten en reptielen
  • angst om te spreken in het openbaar
  • vliegangst
  • angst om auto te rijden

Er zijn nog meer fobieën dan bovengenoemde, denk je dat je een fobie hebt neem dan even contact op.

Heb je vragen over angstklachten?

Neem dan even een kijkje op het angst forum: www.angstpsychologen.nl. Je kunt hier anoniem je angst-vragen stellen, deze worden gratis beantwoord door ervaren psychologen, waaronder ik zelf.

Leef niet in angst

Herken je jezelf of heb je een vraag? Bel of mail Psycholoog Eindhoven voor een afspraak.